Skip to content

Ik ben bevriend met iemand met FOP

Ben je bevriend met iemand met FOP of zou je diegene graag beter leren kennen? Hartstikke leuk! Misschien vind je het dan soms ingewikkeld wat je wel en niet kunt vragen of samen kunt ondernemen. Voor die momenten hebben we een aantal tips:

  • Durf verder te kijken dan de beperking. Mensen met FOP zijn naast hun lichamelijke beperking vooral gewone mensen. Wanneer je voor het eerst over FOP hoort, kan dat even schrikken zijn. Bedenk dan dat het voor de meeste mensen met FOP al jarenlang onderdeel van het dagelijks leven is. Voor hen is het al ‘gewoon’ geworden en het is fijn als de omgeving er ook zo mee omgaat.
  • Wees niet bang om dingen te vragen. Alles draait om goede communicatie. FOP heeft geen invloed op het denkvermogen, dus mensen met FOP kunnen je vragen goed beantwoorden.
  • Wanneer jullie bevriend zijn is de kans groot dat je graag wil helpen wanneer een situatie of activiteit obstakels met zich meebrengt. Toch raden we je aan niet naar oplossingen te zoeken met de persoon met FOP te overleggen. Hoe goed de bedoelingen ook zijn; vaak heeft diegene zijn of haar eigen manier of middelen om obstakels te overbruggen. Wanneer dit zonder overleg wordt geregeld kan de persoon met FOP zich buiten spel gezet voelen.
  • Praat ook over je wat jou bezighoudt. Sommige mensen hebben de neiging hun problemen niet te delen, omdat het ‘minder erg is’ dan FOP. Hoewel FOP een ernstige aandoening is, is het voor de meeste mensen die het zelf hebben ook gewoon onderdeel van het dagelijks leven. Dat betekent dus dat zij evengoed graag over alledaagse dingen kletsen, of je willen bijstaan als je een probleem hebt! Vriendschap betekent niet voor niets dat je er graag voor elkaar wil zijn.
  • Wanneer je er samen op uit gaat is het goed om vooraf te informeren of de locatie toegankelijk is voor rolstoelen en invalidetoiletten heeft.
Back To Top