Skip to content

Krijg je iemand op bezoek met FOP? Wat leuk! Het kan zijn dat je tegen een aantal vragen en uitdagingen aanloopt, want hoe ontvang je iemand met FOP en hoe zorg je ervoor dat hij of zij zich thuis voelt?  

Geen zorgen! FOP-patiënten zijn net als jij en ik, gewoon mensen die het gezellig vinden om op bezoek te komen. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. 

Een FOP-patiënt is minder mobiel

Iemand met FOP is vaak minder mobiel: hij of zij kan in een rolstoel zitten of moeilijk ter been zijn. Je kunt hier rekening mee houden door te zorgen voor voldoende ruimte in huis om te manoeuvreren. Verplaats eventueel stoelen en meubels die in de weg kunnen staan. Heb je hoge drempels in huis? Wijs de bezoeker daar dan op en vraag of ze hulp nodig hebben met binnenkomen. Ga er niet automatisch van uit dat de bezoeker hulp nodig heeft, de meeste mensen redden zich prima zelf.

Behandel de bezoeker als een gewoon persoon

  • FOP is een lichamelijke aandoening, geen verstandelijke aandoening. Je kunt dus een normaal gesprek met je bezoeker voeren en hoeft niet langzamer of anders te praten.
  • Komt er een begeleider (bijvoorbeeld een ouder) mee? Praat dan niet met de begeleider over de FOP-patiënt alsof hij of zij er niet is. Zoals hierboven wordt beschreven; je kunt je vragen gewoon aan henzelf stellen!
  • Zorg dat je de bezoeker ‘ziet’ staan en benader hem of haar net als ieder ander.
  • De meeste mensen met FOP willen zo zelfstandig mogelijk zijn. Ga er dus niet van uit dat ze hulp nodig hebben, maar laat ze zelf doen wat ze kunnen. Als je het vermoeden hebt dat hij of zij toch hulp kan gebruiken, kun je dat gewoon vragen.
  • Stel gerust vragen over de aandoening FOP! Je hoeft het onderwerp niet te vermijden, maar blijf wel beleefd en accepteer het ook als je bezoeker het er verder liever niet over heeft.
Back To Top